HELYSZÍN: Hegedűs Sajtműhely, 2091 Etyek Újhegyi út 116.
2024. augusztus 17. 15:00-tól gyülekező
Gyülekező közben sajtos snackek-et, sajttortát és orda gombócot kóstolva lehet piknikezni a kertben, valamint boros pult áll rendelkezésre az Optimus pincészet jóvoltából.
17:30 – 19:00
A sajttálon Etyeki Camembert, Etyeki Vaják (Gouda),
Etyeki Rouge, Hegedűs Sajt (Comte) és Kék Bársony foglalnak helyet.
A kínálatban az Optimus Winery és az Anonym Pince termékei foglalnak helyet:
Optimus Winery: Királyleányka pétnat 2022
Optimus Winery: Pinot noir rosé pétnat 2022
Anonym Brut Reserve Összhang (chardonnay-pinot noir) 6 év palackos érlelés
Anonym Brut Evolution Összhang (chardonnay-pinot gris) 7 év palackos érlelés
Anonym Rosé Brut Összhang (pinot noir rosé pezsgő) 6 év palackos érlelés
Az est fénypontja Szövényi Áron sabrage bemutatója!
Az Optimus Winery pici családi borászat Etyeken. 2019-ben kezdtek el tradicionális pezsgőket és főleg reduktív borokat készíteni az öreghegyi feldolgozóban, elsősorban saját örömükre. A párszázpalackos hobbi olyannyira szárnyra kapott, hogy ma már 4 hektáron gazdálkodnak, amit vásárolt szőlővel is kiegészítenek. Nemcsak a különböző szőlőfajtákkal, de az eljárásokkal is szeretnek kísérletezni. A hagyományos pezsgőn és csendes boron kívül készítenek mustot, gyöngyöző bort, narancsbort és pét-nat-ot. Borbárukat 2022 áprilisában nyitották meg Újhegyen az Etyeki gasztrosétányon.
Az Anonym Pincét 2007-ben nyitotta meg kapuit Etyeken. 2010-ig csak sauvignon blanc-nal, chardonnay-val és pinot noir-ral foglalkoztak és éves szinten 2500 palack pezsgőt és bort készítettek. 2011-ben borász a birtokméret 2,5 ha-ra nőtt. A nagyobb birtokméret új lehetőségeket nyitott meg számukra, így hűthető tartályokat, új prést is vásároltak és elkészítették első, csak tartályban készült boraikat. Első nagy szakmai sikerüket 2011-ben egyből kettő, zenit és szürkebarát házasításuk hozta meg, amellyel a Magyarországi Újborversenyen elnyerték Magyarország Legjobb Új Bora díjat. Szintén ebben az évben készült el először Ötlett pinot noir rozéjuk, így már 5 borra bővült a ‘paletta’.
2016-tól pezsgőikben a chardonnay és pinot noir fajták mellett megjelenik a pinot gris is. Boraikhoz és pezsgőikhez felhasznált szőlőik saját, etyeki területeikről származnak. A sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir fajták csiszolgatása és fehér pezsgők mellett 2016-tól pinot noir rosé pezsgőt is készítenek a champagne-i rosé d’assemblage technológiával.
19:00-tól
Betekintést nyújtunk a „sajtok barlangjába” azaz a földszint alatt 9 méter mélyen található sajtérlelő pincéinkbe, ahol a sajtkészítés egyik legfontosabb folyamata, az érlelés zajlik.
20:00 – 20:30
20:30-tól
A csillagászati program részeként Szabó Norton előadásával mélyedhetünk el a Naprendszer égitestjeiben. Ki hitte volna, hogy a történelem során 33 olyan égitest volt, amit bolygónak neveztek?! Hány bolygó van most? Mi lett a többivel? Tematikus Naprendszer-sétánkon többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Miután leszállt az éj sötétje és előjöttek a csillagok, két távcsővel és saját szemünkkel fordulunk az ég felé. Megkeressük a Hold legszebb sugár krátereit és elmélyedünk a Viharok Óceánjának felszíni formáiban. Várhatóan az augusztusi hullócsillagok utolsó példányait sikerül még elkapni, így a távcsövezés mellett is szemeinket végig az égre szögezzük és meteorkeresés közben a nyári csillagképekkel ismerkedünk. Az est végén várhatóan a Szaturnusz is felbukkan a keleti horizonton, így a Gyűrűs bolygó látványa búcsúztat majd mindenkit.
Az est a Csillagok Alatt programsorozat részeként valósult meg.
A programon való részvétel a részvételi díj (BELÉPŐJEGY)
előzetes MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ kötött!
A jegyeket kizárólag elővételben lehet megvásárolni, vagyis a helyszínen nincs jegyvételi lehetőség!
18.000 Ft / Fő
22.000 Ft / Fő