Francia Kék Túra

Sajtkészítő Kurzus Haladóknak!

Örömmel jelentjük be, hogy idén augusztusban ismét ellátogatnak hozzánk francia barátaink Lionel Guérin és Sébastien Picoulet.
Nem is lehetne ennél jobb alkalom arra, hogy elindítsuk különleges „Francia Kék Túra” képzésünket.

Ezen az egyedülálló, egynapos kurzuson mélyítheted el igazán sajtkészítői tudásodat, hiszen Lionel és Sébastien vezetésével tehéntejből készült kékpenészes sajtot fogunk készíteni. A képzés során lehetőség lesz megismerni a kéksajt készítés finom részleteit és részt venni egy konzultáción, ahol a sajt hibákról és sajtbetegségekről lehet tanulni.

Ez a képzés elsősorban haladóknak szól, de mindenkit várunk, akik szeretnék mélyebben megérteni a sajtgyártás művészetét. A program átfogó gyakorlati tudást kínál, ahol a technológiai elemek bemutatásától kezdve a sajtformázásig mindent megtanulhatsz.

Csatlakozz hozzánk és fedezd fel a kékpenészes sajtok izgalmas világát valódi francia sajtmesterek vezetésével!

Oktatók

Sébastien Picoulet

A franciaországi La Fourniture Laitière tejipari technológusa, a vállalat technológiai innovációjáért felelős munkatársa. Sébastien képzett sajttechnológus, szakterülete a kemény és félkemény sajtok gyártási technológiája.

Lionel Guérin

Az Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője.

Program

9:00 – 12:00

Kéksajt készítés – 250 liter tehéntejből:

  • Technológiai elemek bemutatása
  • Sajttej előkészítése
  • Kultúrázás
  • Érlelés
  • Oltás
  • Alvadék vágás, kidolgozás
  • Alvadék hűtés, fázítás
  • Sajt formázás
  • Technológiai szünetekben – Szénatej jelentőségének ismertetése
  • Alkalmazott tejsavbaktérium és penészgombák jellemzőinek ismertetése
  • Alvadék képződés biokémiája
  • Alvadék fázítás biomechanikája
  • Ph viszonyok stb.

12:00 – 13:00

Szünet

13:00 – 16:00

Konzultáció

  • Sajthibák, sajtbetegségek témakörben
  • hozott sajtminták bemutathatók

ÁR

50.000 Ft/Fő